Inspiratieblogs

PDS, DNA en gezondheid

Gezond eten

Wat is gezond eten?

Gezonde leefstijl en een gezond lichaam

Over gezondheid, gezond eten, afvallen en leefstijl wordt veel geschreven. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Je buitelt van de ene hype over de ander fitgirl en je raakt het spoor soms bijster. Het valt mij op als voeding en darmtherapeut dat ik vaak vragen krijg over 1 specifiek supplement of een superfood. Ik vind dat een interessant fenomeen. Het geeft me inspiratie om terug te gaan naar de kern. Een gezonde leefstijl en een gezond lichaam omvat meer dan een supplement en een of twee superfoods. Het is eigenlijk helemaal niet ingewikkeld, kan ik je vertellen. Het is meer een kwestie van bewust worden en het belangrijkste, gewoon doen!

Gezond blijven eten
Voorbeeld uit mijn praktijk

Een mooi voorbeeld van een vraag van iemand in mijn praktijk. De persoon in kwestie heeft de nodige huidproblemen en had ergens gelezen dat getrokken bouillon van botten heel goed is. Nu kan ik zeker beamen dat dat goed is voor je. Los van het feit dat dit zeker mooie voeding is, is het niet zo dat 1 of 2 x per week een zelfgetrokken bouillon eten alle problemen oplost. Als je daarnaast ongezond blijft eten heeft het weinig effect. Vaak wordt er gezocht naar een quick fix, een geïsoleerd onderdeel van een groter geheel. Helaas komt er meer bij kijken, maar we moeten het ook niet ingewikkelder maken dan het is.

Waar te beginnen?

Laten we beginnen bij de basis. Laat je niet verleiden door alle gedetailleerde informatie, zoom even uit en zet het even in verhouding. Over eten hoef je niet heel ingewikkeld te doen of allerlei dure superfoods te kopen. Voor gezonde voeding een aantal zaken op rij waar je morgen mee kunt beginnen =>

  • Gebruik zoveel mogelijk onbewerkt voedsel en skip de pakjes en zakjes. Denk hierbij aan kruidenmixen, sausjes, koekjes, snoep, chips, gemarineerd en bewerkt vlees(waren), yogurt en kwark met smaakjes en alle (semi) kant en klaar producten.
  • Check je kar bij de super eens kritisch, heb je veel producten van de groente-afdeling, neutraal vlees of vis en zuivel in pure vorm?
  • Voor groente en fruit is afwisseling belangrijk, dus verschillende kleuren op je bord verspreid over de week. Gebruik seizoensproducten, goedkoper, milieuvriendelijker en zoals de natuur het bedoeld heeft.
  • Wissel af met vlees, vis en vegetarisch. Veel afwisseling in verschillende voedingssoorten zorgt ervoor dat je voldoende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Je lichaam wordt daar blij van!
  • Houdt het bij 3 eetmomenten op een dag. Zo geef je je darmen rust.
  • Eet voldoende vezels: gebruik volkoren producten en zorg voor dagelijks fruit en ruim groente, minimaal 250 gram per dag.
  • Eet voldoende gezonde vetten en wissel af, denk aan ongebrande noten, zaden, pitten, avocado, vis, olijfolie, kokosolie en roomboter.
  • Drink verspreid over de dag voldoende water, 1,5 a 2 liter.

Dit is een basis voor gezonde voeding en ter verbetering van je gezondheid. Uiteraard is er nog veel meer over te vertellen, maar voor nu denk ik juist ‘less is more’. Met een paar simpele principes kun jij morgen aan de slag en werken aan je gezondheid!

Gezondheid, meer dan alleen voeding…

Zoals ik hierboven al meldde, gezondheid omvat meer dan alleen gezond eten. Niet voor niets wordt de term leefstijl veel gebruikt. Leefstijl dekt in mijn visie de lading. Waar kun je dan nog meer aan denken? Een paar aanvullende tips hiervoor =>

  • Zorg voor voldoende beweging. Een half uur wandelen doet wonderen voor je lichaam en je gezondheid.
  • Zorg voor voldoende ontspanning, ook gedurende de dag door (kleine) pauzes.
  • Voldoende slaap en een vast slaap-waakritme is belangrijk voor herstel.
  • Wees lief voor jezelf, ben je tevreden met hoe je leven nu is en wat kun je eventueel veranderen voor een betere mentale balans.

Tot slot

Soms denk ik, het zijn best wel de bekende ‘open deuren’… maar toch heb ik de behoefte om terug te gaan naar de kern en de eenvoud hiervan. In het tijdperk van sociale media waar je de ene hype naar de andere langs ziet komen, kan het zijn dat je het overzicht kwijt raakt. Door stil te staan bij de basis hoop ik ook bewustwording te creëren zodat je even stil staat bij de dingen die je doet. Bovendien zijn alle tips laagdrempelig, dicht bij hoe de natuur het bedoeld heeft en vriendelijker voor je portemonnee dan alle hypes met bijkomende boeken en dingen die je moet kopen…

Wil jij samen met mij werken aan een oplossing voor jou?

Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG) - logo
Stichting Complementaire en Alternatieve Gezondheidszorg
Register beroepsbeoefenaren complementaire zorg (RBCZ) - logo
Afspraak maken