Verschillende oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken, dat is de zoektocht. Vaak is er een verkeerde balans tussen de ‘goede en slechte’ bacteriën. Dit heet dysbiose. Als dit lang bestaat kunnen er meerdere problemen ontstaan. Sommige bacteriën die de overhand krijgen kunnen gifstoffen produceren die de darmwand beschadigen.
Stress of onrust
Door te veel stress of onrust kan de zuurgraad veranderen. Dit heeft invloed op de werking van de spijsverteringsenzymen. Deze zijn belangrijk om wat je eet, goed te verteren. Je kunt wel goed eten, maar als je dit niet kan verteren dan helpt het onvoldoende.
Opgeblazen gevoel
Door dysbiose kunnen schimmels, gisten of bepaalde bacteriën de overhand krijgen wat vaak zorgt voor een opgeblazen gevoel en veel gasvorming.
Lekkende darm
Verkeerde voeding, vaak te weinig vezels, zorgt voor verminderde kwaliteit van de slijmlaag van de darmwand. Deze slijmlaag is erg belangrijk voor de afweer en om de juiste stoffen door te laten. Als de problemen zich opstapelen en de darmwand wordt ziek, dan spreken we van een ‘lekkende darm’. Dit heet officieel een hyperpermeabele darm, zie blog 'Lekkende darm'. De poriën in je darm die verteerd voedsel doorlaten worden slecht van kwaliteit en laten nu ook andere stoffen door die er niet horen. Die stoffen komen in je bloedbaan en triggeren je immuunsysteem. Je begrijpt dat je daar weer andere klachten van kunt krijgen.
Voedselintoleranties
Ook voedselintoleranties spelen vaak een rol waardoor je darm en je immuunsysteem continu een prikkel krijgen. Door dit uit te zoeken weet je niet, maar vooral ook wat je wel kunt eten.
Oorzaken en onderling verband
Je ziet dat het een complex geheel is. Er zijn nog veel meer oorzaken en veel oorzaken hebben een onderling verband. Vaak spelen er ook meerdere problemen en is het een kwestie van uitpluizen van het probleem. Daarna volgt een gerichte aanpak.